Trikovi za uspešno kreiranje post-a/ psihološki efekat Facebook slike

  • Početna
    /
  • Trikovi za uspešno kreiranje post-a/ psihološki efekat Facebook slike

Facebook slike imaju najsnažniji efekat na oko korisnika. Kada sliku kombinujete sa tekstom i drugim efektima, dobijate jak i viralan post. Trikovi koje Vam predstavljamo u ovom tekstu su najviše vezani za značaj slike u kreiranju post-a.

Početna logika osobe koja nešto prodaje je da to što prodaje istakne u prvi plan. Na primer, ako neko ima palačinkarnicu, logično je da će na slici, u Facebook post-u biti prikazana poalačinka. Međutim, da su stvari baš tako jednostavne ne bismo onda ni pominjali bilo kakve trikove, a ponajmanje pisali o tome. O čemu se zapravo radi?

Živimo u svetu koji se stalno menja i kojem vreme, tačnije nemanje vremena postaje dominantan faktor, pa s tim u vezi i njegovo racionalnije korišćenje. Racionalno korišćenje vremena se svodi na jednostavan princip „ako mi ne treba, neću mu posvetiti pažnju“. Ali, osoba prodaje palačinke i želi da na trenutak zaustavi Facebook korisnika na svom oglasu ili reklami. Vrlo je retko da se osoba zaustavi na slici palačinke, osim ako nije jako gladna, ali i u tom slučaju, rizik je suviše veliki da se oslanjate samo na gladne Facebook korisnike.

Dakle, ta opcija nije dobra u startu. Ono što treba da uradimo je da na neki način privučemo korisnika, tačnije zaustavimo njegovu pažnju na detalju, boji ili nekom drugom efektu, koji će pružati sama slika. To dalje znači da korisnik treba najpre da pogleda sliku, pa tek onda da odlučuje da li mu se jede ili ne. U većini situacija, ako je nešto dovoljno dobro i korisno, osoba koja čita Vaš post će znati gde da Vas potraži, ali najpre morate biti vidljivi.

Svaki od trikova i sugestija o kojima danas pišemo se mogu primeniti i na Vaš posao, ali pod uslovom da su prilagođeni kontekstu Vašeg posla. Ako Vam na primer sugerišemo da koristite smešne fotografije za Vaš posao, to ne znači da za oglašavanje posla koji se bavi prodajom palačinki treba da uzmete sliku mačke koja gleda kroz prozor. Ta slika možda jeste smešna, ali ne odgovara Vašem poslu.

Da ste na primer stavili sliku na kojoj mačka sedi na šanku i posmatra filovanje palačinke, to će biti i smešno i korisno po Vaš posao. Međutim, u ovom primeru moramo dodati i to da korisnici koji gledaju sliku mogu lako povezati mačku sa nehigijenskim uslovima u procesu pravljenja palačinke što je sve samo nije dobra reklama. Zato, ako ikad koristite ovaj primer, gledajte da slika ne prikazuje Vašu prodavnicu ili da je slika neutralna.

Trik broj 1. Smešne slike

Kao što smo objasnili u tekstu, ako je fotografija smešna i ima veze sa Vašim poslom, post će privući nove korisnike.

smesne-slike-macka

Slika 1. Mačka pored tanjira sa palačinkama

Trik broj 2. Slike optičke iluzije

Ove slike mogu naterati korisnika da zastane i vidi  šta se to dešava na slici. Najviše zato što je njegov mozak trenutno u konfuziji i korisnik zastaje kako bi potvrdio to što je najpre video. Naravno, cilj svake optičke iluzije je da dva puta pogledate sliku pre nego donesete ikakvu odluku. Slika koju smo našli na internetu je savršen primer za neki lokal ili kafić. Umetnik je kredom nacrtao sliku šolje sa kafom, ali zbog ugla gledanja deluje kao da se kolenom naslanja na nju, i da je šolja mnogo veća od njega.

opticka-iluzija

Slika 2. Optička iluzija

Trik broj 3. Slike koje najčešće imaju crvenu, zelenu, žutu, narandžastu i roze boju

Ako je slika samo plava ili bela, ona se ne ističe mnogo od Facebook okoline u kojoj se prikazuje. Znači, da bismo na Facebook-u istakli svoju sliku, potrebno je da ili na već postojeću sliku koju smo izabrali dodamo efekat žute boje, ili izaberemo neku žutu sliku sa detaljima kako bi korisnicima bila u prvom planu. Pored žute možemo koristiti i crvenu, zelenu, narandžastu i druge boje koje odskaču od plave i bele boje, a što su boje Facebook-a.

slika-sa-zutom-pozadinom

Slika 3. Motiv palačinki i žuta pozadina

Trik broj 4. Crno-bele slike

Ove slike takođe mogu doći u prvi plan, baš zato što nemaju drugih boja, ali u tom slučaju bilo bi dobro da nema previše detalja na slici koji su crni i beli, jer se onda dobija haotičan efekat. Za ovaj primer imamo čak tri crno-bele fotografije.

Prva je haotična, jer ima mnogo detalja, a svi su skoro jednako nijansirani. Na sledećoj slici, boje su jasnije, jer je jedan detalj,  stablo drveta u prvom planu, pa se jasno vidi crno-beli kontrast. I na sledećoj slici upotrebljen je trik broj 3. Na sliku bez boje smo stavili jednu koja se ističe, crvenu boju, čime je najverovatnije da ova poslednja slika privuče korisnika.

Ako ne želimo da stavljamo bilo koju boju na sliku, možemo joj zadati okvir žute, crvene, zelene, roze ili narandžaste boje čime če ona opet doći u prvi plan. Naravno, uvek treba voditi računa o tome da li to odgovara Vašoj prirodi posla, i da li na dobar način prezentuje Vaš brend.

crno-bela-slika

Slika 4. Crno-bela slika, mnogo detalja i nijansi crne boje

crno-bela-slika-drvo

Slika 5. Stablo drveta je u prvom planu

crno-bela-slika-crveni-list

Slika 6. Crveni detalj na crno – beloj slici

Trik broj 5. Slike dece i životinja

Slike dece i životinja s obzirom da pobuđuju empatiju i sreću kod korisnika, mogu biti dobar trik za privlačenje pažnje na Vaš proizvod.

Slika 7. Dečak i palačinke

Trik broj 6. Slike nasmejanih lica

Slike osoba koje se osmehuju, kod korisnika bude dobro raspoloženje i potrebu da se i sami osmehnu na sliku. Ovaj potez kod korisnika nesvesno izagrađuje pozitivan stav prema Vašem brendu.

Trik broj 7. Slika osobe koja sa korisnikom ostvaruje kontakt očima

Putem ove strategije ostvarujete bliskost sa korisnikom, još ako je osoba sa slike nasmejana razlog više da se brže ostvari kontakt sa korisnikom. Naravno, to ne mora uvek biti osoba, može biti i neki crtani lik, kao na primer Miki Maus.

kontakt-ocima

Slika 8. Kontakt očima

kontakt-ocima-miki-maus

Slika 9. Miki Maus

Trik broj 8. Slike osoba koje koriste Vaš proizvod

Najbolje se prodaje istina. Ako sve vreme stavljate slike koje nemaju mnogo veze sa Vašim porizvodom, koliko god one i bile po navedenim pravilima koje smo naveli, opet nećete doći do velikog broja klijenata.

Ako imamo palačinkarnicu sasvim je sigurno da treba postavljati slike palačinki, ali još bolje je postavljati slike ljudi koji ih jedu. Na taj način, korisnicima na Facebook-u pričamo o kvalitetu našeg proizvoda što će ih privući više od svih prethodnih trikova.

Naravno, uvek treba voditi računa o kvalitetu slike, osvetljenju  i perspektivi, jer je to i dalje slika koja treba da privuče nekoga. Mračne slike, slabe rezolucije mogu stvoriti suprotan efekat ili korisnik jednostavno neće obratiti pažnju na Vaš proizvod.

Da bismo komunicirali sa ciljnom grupom, trebalo bi da poznajemo njihova interesovanja. Ali, da bismo uspešno prikazali ta interesovanja putem slike, potrebno je da obratimo pažnju na detalje. A oni često promiču ljudskoj logici, iako nikada Facebook korisniku.

Brend ne čini samo logo i kvalitet usluge, već i marketing. Prateći ova uputstva bićete u prilici da uspešnije organizujete svoj rad i efektnije utičete na ciljnu grupu, a rezultate ćete vrlo brzo i sami primetiti.

Podelite ovaj članak

Pročitajte ostale članke

Internet marketing

Google oglašavanje za neupućene

U današnje vreme, kada se sve pretražuje na internetu, oglašavanje postaje sve značajnije. Google oglašavanje je jedan od najefikasnijih načina da se dođe do potencijalnih

Pročitaj još

Kontaktirajte nas

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.