Bard AI – Google je predstavio svoju veštačku inteligenciju

  • Početna
    /
  • Bard AI – Google je predstavio svoju veštačku inteligenciju
Bard AI blog post

U februaru 2023., Google je predstavio svoju izuzetno inovativnu AI tehnologiju, poznatu kao Bard. Bard AI nadmašuje očekivanja pružajući korisnicima potpuno nove i visoko kvalitetne odgovore na njihova pitanja, zahvaljujući impresivnoj količini podataka prikupljenih sa interneta.

Bard, poput Chat GPT-a, temelji se na moćnom jezičkom modelu koji je obučen na ogromnom skupu podataka. Međutim, Bard ide korak dalje koristeći svojstva “razgovornih aplikacija” koja ga pokreću, kao što je LaMDA (jezički model za aplikacije dijaloga). Ovaj napredni jezički model zahteva značajno manje računarske snage, što omogućava Google-u da skalira uslugu na veliki broj korisnika dok istovremeno dobija dragocene povratne informacije.

Glavna ideja Barda je da se uključi u razgovor i pruži odgovore na upite i pitanja korisnika. Google takođe ističe da Bard kombinuje svetsko znanje sa snagom, inteligencijom i kreativnošću velikih jezičkih modela. Uzima informacije sa weba kako bi pružio sveže, visokokvalitetne odgovore.

Zašto je Google napravio BARD AI?

Razlog je jednostavan – poboljšanje korisničkog iskustva. Kao i dosad, korisnici će moći da dobiju složene informacije na razumljiv način, ali ovaj put sa novim, kvalitetnim i tačnim odgovorima koje mogu pronaći i putem Google chat bota.

Bard AI je trenutno dostupan u eksperimentalnoj beta fazi u određenim državama.

Koja je ključna razlika između Chat GPT-a i Bard AI?

Glavna razlika između Chat GPT-a i Google Bard-a je u tome što Chat GPT može pristupiti samo informacijama do 2021. godine, dok Bard može brzo pristupiti aktuelnim i ažuriranim podacima direktno sa interneta. Ovo omogućava Bardu da pruži sveže informacije i izbegne izostavljanje ključnih informacija.

Google takođe donosi nove AI funkcije u pretrazi koje koriste veštačku inteligenciju kako bi sažele složene informacije i prikazale ih na jednostavan način. Ove funkcije omogućavaju korisnicima da brzo razumeju širu sliku i nauče više sa weba.

chat gpt vs google bard ai

Kako Bard zapravo funkcioniše?

Sve počinje sa prikupljanjem konteksta – kada korisnik postavi pitanje ili pokrene razgovor, Bard analizira ulaz kako bi razumeo nameru korisnika. Zatim koristi već pomenuti LaMDA da generiše intermedijarne reprezentacije teksta koje pomažu u razumevanju i obradi pitanja. Ključni korak je povezivanje sa informacijama sa weba. Bard se direktno povezuje sa internetom kako bi pristupio raznovrsnim izvorima, kao što su članci, blogovi, forumi i veb stranice, kako bi pronašao relevantne informacije za odgovor.

Šta je bolje Chat GPT ili Google Bard?

Na kraju jedino možemo da se složimo i kažemo da je Bard pogodniji za korisnike koji zahtevaju ažurirane informacije sa weba. Sa druge strane, ChatGPT, kao isprobana i dostupna AI usluga, može biti opcija za korisnike koji se više fokusiraju na opšte generisanje teksta i šire domene primene. Nijedna opcija nije univerzalno bolja od druge, već zavisi od konkretnih potreba.

Podelite ovaj članak

Pročitajte ostale članke

Internet marketing

Google oglašavanje za neupućene

U današnje vreme, kada se sve pretražuje na internetu, oglašavanje postaje sve značajnije. Google oglašavanje je jedan od najefikasnijih načina da se dođe do potencijalnih

Pročitaj još

Kontaktirajte nas

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.