Content Marketing ili reklamiranje sadržaja

 • Početna
  /
 • Content Marketing ili reklamiranje sadržaja
content-marketing

Content marketing je pojam koji se sve češće čuje u oblasti digitalnog marketinga. Uzrok ove pojave je pretrpanost reklamama, koje nemaju smisla. Tačnije, reklame imaju smisla, ali sa perspektive korisnika, nemaju više svrhu.

Content marketing je stupio na snagu pre nekih šest godina, a posebnu pažnju je dobio u periodu 2015. godine, kada su usledile promene u oblasti marketinga.

Marketing sadržaja

Content marketing se drugačije naziva i marketing sadržaja. Suštinski to znači da se brend ili kompanija ne reklamira putem određenog tipa reklame ili bilborda na primer, već se to radi kroz sadržaj koji konkretno može poslužiti korisnicima koji taj proizvod koriste. Ovo je zanimljiv način da se sazna više o korisnicima proizvoda, poveća proizvodnja i na kraju, dobije veća pažnja javnosti.

Content marketing i socijalne mreže

Ako je content marketing sve u vezi sa sadržajem, to podrazumeva i njegovo deljenje na socijalnim mrežama. Pretpostavka dobrog reklamnog materijala je da neće samo koristiti onima koji to čitaju već i njihovima prijateljima, porodici i slično. Možemo dakle reći da na ovaj način dolazimo do veće grupe ljudi, na jedan mnogo jednostavniji i šta više, jeftiniji način.

Međutim, ovaj vid marketinga traži žrtvu, pa tako upuštanje u bilo kakve vode koje uključuju pisanje bloga na primer, zahtevaju posvećenost, angažman i istraživanje. Dakle, ne možemo pisati prazne, nepromišljene tekstove koji ne služe korisnicima. Osim toga, konkurencija je dovoljno velika da su faktori koje ovde navodimo i više nego potrebni za efektan sadržaj.

Content marketing zahteva doslednost i istraživanje

Pored pisanja kvalitetnih sadržaja, tu je i doslednost u tajmingu objavljivanja sadržaja, pogotovo ako su korisnici stekli naviku da prate određene blogove. Mi ovde pominjemo pisanje bloga kao jedan vid content marketinga. Suština je međutim da se to može raditi na mnogo drugih načina, postoje prezentacije, grafikoni, e-mailovi, elektronske knjige i mnogi drugi vidovi reklamiranja koji isto tako dobro prodaju sadržaj.

Iako uvek savetujemo da treba izabrati onaj oblik koji odgovara Vašoj prirodi posla, ne treba smetnuti sa uma da najbolje na oko potrošača deluju slike, video prezentacije i kratki efektni tekstovi.

Inbound i outbound content marketing

Content marketing nije samo osmišljavanje kvalitetnog sadržaja, iako jeste njegov suštinski deo. Želimo da kažemo da pojmovi inbound i outbound marketinga dodatno usložnjavaju priču o reklamiranju sadržaja, samim tim što uvode strategije i prikupljanje podataka o potencijalnog grupi klijenata.

I dok se inbound marketing odnosi na privlačenje kupaca i izgrađivanje njihove veze sa određenim proizvodom, outbound marketing se vezuje za pronalaženje potencijalnih kupaca. On bi obuhvatao sve strategije koje obezbeđuju vidljivost, dostupnost i dopadljivost sadržaja. A kako će se on čitati, koristiti ili kako će se njemu pristupati, i na kraju, kakav će to efekat stvoriti, zavisi od inbound marketinga.

Interruption marketing i prezasićenje reklamama

U Srbiji se trend kvalitetnih i dobrih sadržaja pojavio od skoro, međutim u svetu, pogotovo u SAD-u, taj trend je počeo da jača već početkom 1995. godine. Tržište se razvijalo velikom brzinom, a content marketing je najbolje odgovorio na ovaj izazov. Vrlo mali broj ljudi je oduševljen dugotrajnim reklamama na TV-u, taj prekidajući marketing ili interruption marketing je imao svojih pet minuta slave, ali nažalost većina kupaca današnjice pre nego bilo šta kupi poseže za internetom, a ne za reklamama.

U potrazi za iskustvom drugih korisnika – forumi

Iako je ovaj oblik reklamiranja sadržaja malo teži za manipulaciju forumi su dobro mesto razmene iskustva i reklamiranja određenih proizvođača. A forumi i iskustva korisnika su polazna tačka ispitivanja kvaliteta nekog proizvoda.

Naravno, nepotrebno je govoriti da je reklamiranje zabranjeno na forumima, osim ako članovi koji pišu o nekom proizvodu imaju neku istoriju postovanja na forumu. U tom slučaju glas te osobe se uzima kao relevantan za razmatranje.

Content marketing i optimizacija

Na tom putu evolucije i razvoja ovog oblika marketinga pojavila se i optimizacija kao bitan faktor vidljivosti sadžaja u pretraživaču. Kada pominjemo optimizaciju najčešće mislimo na optimizaciju za Google, jer se najčešće on i koristi.

Više o načinima i oblicima optimizacije možete pogledati u našim prethodnim tekstovima.

 1. Optimizacija sajta za Google
 2. Vrste rezultata u Google pretraživaču
 3. Ključne reči i alati za njihovo pretraživanje
 4. Interni faktori rangiranja na stranici (on-site SEO)
 5. Rangiranje veb stranica (PageRank) i Google algoritam
 6. Eksterni faktori rangiranja (off-site SEO)
 7. Negativni faktori rangiranja/manipulacija rezultatima

Plaćanje po kliku i finansije

Na svu priču ne treba izgubiti iz vida plaćanje po kliku za određene ključne reči koje se najčešće koriste. U večitoj borbi za prevlast na tržištu, novac iako bitan, je samo jedan od faktora koji se koristi za pobedu. Primarni faktor je sadržaj i on je i bio cilj našeg teksta.

Primer dobre prakse – L’Oreal

Da je content marketing bitan govori i činjenica da su mnogi giganti, poput L’Oreal kompanije sa obične reklame prešle na specifične sadržaje namenjene savkom korisniku ponaosob, a spram njihovih potreba. Ovo znači angažovanje blogera i profesionalaca u svetu kozmetike, koji će svojim korisnim savetima privući osobe kojima su potrebni porizvodi upravo L’Oreal kompanije.

Ovo je jedan primer uspešne i dobre prakse, a primer njihovog bloga i organizacije sadržaja možete videti i na sajtu MakeUp.

Da rezimiramo…

Na kraju, možemo zaključiti da će se tržište sve više usmeravati ka podizanju svesti o tačnosti i korisnosti informacija, pogotovo sada kada je veliki broj korisnika zatrpan nepotrebnim sadržajem. Kao što smo napomenuli mnoge strategije su usmerene na privlačenje novih kupaca, dok druge imaju za cilj njihovo zadržavanje na datom proizvodu.

Bez obzira na sve to, dobar content marketing ne bi bio ono što mi danas o njemu pišemo, da nije kvalitetne internet podrške poput optimizacije i socijalnih mreža i uz to, nezaobilazne finansijske podrške. Jer, ma koliko bili dobri, uvek postoji neko ko je bolji i spremniji više da plati.

A ovo je samo vrh ledenog brega, jer marketing ne bi ni postojao da nije proizvoda koji prodajete, a ako je tako, suštinski se moramo zapitati kakav je kvalitet proizvoda i šta to prodajemo našoj ciljnoj grupi. Onda kada shvatimo poentu posla, brend će dobiti formu potrebnu za pokretanje marketinške priče i verodostojnost da se takmiči sa ostalim gigantima koji već postoje na tržištu.

Podelite ovaj članak

Pročitajte ostale članke

Internet marketing

Google oglašavanje za neupućene

U današnje vreme, kada se sve pretražuje na internetu, oglašavanje postaje sve značajnije. Google oglašavanje je jedan od najefikasnijih načina da se dođe do potencijalnih

Pročitaj još

Kontaktirajte nas

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.