Facebook promena/promene u 2018. godini

  • Početna
    /
  • Facebook promena/promene u 2018. godini
facebook-promena

Facebook je, kao što je svima poznato bio upleten u skandal koji se tiče zaštite podataka i identiteta korisnika ove društvene mreže. Osnivač kompanije, Mark Zakerberg je s tim u vezi morao da pojasni načine rada i funkcionisanja Facebook-a te iznese osnovne principe rada ove socijalne mreže. Njegovo svedočenje o skandalu zaštite podataka korisnika možete pogledati na ovom linku: Svedočenje Marka Zakerberga na temu zaštite privatnosti na Facebook-u.

F8 konferencija

Nedugo nakon Markovog svedočenja, održana je konferencija na temu Facebook promena koje se uvode u 2018. godini. Mi Vam ovom prilikom navodimo neke od tih promena. Pre nego krenemo sa pojašnjavanjem konkretnih stvari treba napomenuti da bez najnovijih update-ova Facebook-ove aplikacije nećete videti ove promene na svom telefonu.

Naravno, one još uvek nisu zaživele, ali kada se pojave kao dodatak na Facebook-u, da biste ih koristili biće neophodan update aplikacije. Isto tako, trebalo bi obratiti pažnju da imate dovoljno mesta na telefonu za skladištenje ove aplikacije, s obzirom da svakom softverskom nadogradnjom postaje sve veća.

Facebook upoznavanje

Facebook će omogućiti formiranje profila, a u okviru već postojećeg facebook profila koji će omogućiti ljudima da se međusobno umrežavaju sa ciljem upoznavanja, zabavljanja ili diskutovanja na određene teme i slična interesovanja. Kako to zaista funkcioniše možete pogledati klikom na link: Facebook u ulozi Tindera.

Gledanje video zapisa u okviru chata

Sledeća promena se odnosi na mogućnost gledanja videa i diskutovanja istog u okviru grupnog chata ili grupne konverzacije. Zakerberg je čak za primer te ideje, stavio sliku privatne konverzacije i snimak njegovog svedočenja, što je u principu mudar marketinški potez i pokazuje da se ne boji osude javnosti kada je Facebook u pitanju.

Instagram i WhatsApp video konverzacija

Kao što je većini poznato moguće je obavljati video chatove preko mesendžera. Moguće je da više ljudi razgovara istovremeno. Ovu opciju će od sada imati i Instagram, ali isto tako i WhatApp aplikacija. Isto tako, korisnici će biti u mogućnosti da minimiziraju prozor preko koga se grupni chat odvija i nastaviti sa daljim korišćenjem Instagrama. Neko će reći da ova afera sa zaštitom podataka uopšte nije uzdrmala Marka budući da planira izuzetno velike promene u toku ove godine.

2D U 3D

Iako ovakvi tipovi konferencija služe da bi Facebook prezentovao nove funkcije na profilu ili novi algoritam, Facebook se ipak izdvojio jednom sasvim neobičnom promenom, a ona se tiče obrade fotografija i videa. Naime, sa ovom Facebook opcijom bićete u mogućnosti da pretvarate dvodimenzionalne slike i video zapise u trodimenzionalne objekte. Cilj ovih promena, kako Facebook navodi je između ostalog i oživljavanje emocija i uspomena na lak i jednostavan način, a dajući korisniku utisak realnosti.

Dislike dugme

Uvođenje dislike dugmeta će omogućiti korisnicima da pokažu da im se nešto ne sviđa. Do sada je Facebook uveo promene koje se tiču emotikona, ali na zahtev velike većine korisnika i višegodišnje potražnje te opcije, dočekali smo i ovaj momenat da imamo dugme dislike. Naravno, kao i sve drugo na Facebook-u i ovo se može iskoristiti u svrhu manipulacije, ali zar nije tako na svim socijalnim mrežama? Do duše, sredstva manipulacije su različita, ali podjednako delotvorna da bi se o njima pisalo i dalje.

Mesendžer = Vero (?) Tamna pozadina mesendžera

Korisnici mesendžer aplikacije mogu očekivati drastične promene. Mesendžer aplikacija će imati crnu pozadinu, biće jednostavnija i podeljena na deo za razgovor i deo za igrice. Neki smatraju da je tamna pozadina mesendžera ideja Vero aplikacije, koja u potpunosti ima tamnu pozadinu.

Vero aplikacija je nešto sasvim novo  i nudi veliki potencijal kada je u pitanju deljenje muzike, filmova, knjiga i sl. Sa te strane je otvorenija i nudi više mogućnosti i od Facebook-a i od Instagrama zajedno. Iako Facebook nije najavio nikakve promene ovog tipa, u skorijoj budućnosti možemo očekivati i ovako nešto.

Veoma zanimljiv dodatak mesendžer aplikacije je opcija prevođenja poruka sa različitih jezika što će dodatno olakšati komunikaciju među korisnicima, pogotovo kada je posao u pitanju. U mesendžeru će biti omogućena i kupovina, kao i poseta određenim online prodavnicama, ali i deljenje njihovog sadržaja sa prijateljima. Kao što možemo primetiti svi napori Facebook-a su usmereni ka tome da korisnik što više vremena provodi na ovoj socijalnoj mreži i da mu, ako je moguće, ona omogući što više opcija za koje neće biti potrebne druge aplikacije.

Veštačka inteligencija i govor mržnje

Govor mržnje, diskriminacija i neprikladne reči biće sankcionisane i pre same prijave, ali kako Mark navodi, iako je veštačka inteligencija daleko napredovala sa analiziranjem i pravilnim odgovaranjem na prirodne međuljudske situacije, još uvek je daleko od onog pravog razumevanja ljudske interakcije. A što često podrazumeva i ironiju, prikriveni govor mržnje, sarkazam i slično. Osim toga, osoba koja doživljava neki vid digitalnog nasilja trebalo bi da preduzima odgovornost za situacije i na vreme prijavljuje takva iskustva.

Dosta hrabrih i inovativnih poteza od strane Facebook-a, nama, sa druge strane aplikacije ostaje da se naoružamo strpljenjem i većom memorijom telefona, budući da sa novim promenama aplikacija može zauzeti i ceo gigabajt!

Podelite ovaj članak

Pročitajte ostale članke

Internet marketing

Google oglašavanje za neupućene

U današnje vreme, kada se sve pretražuje na internetu, oglašavanje postaje sve značajnije. Google oglašavanje je jedan od najefikasnijih načina da se dođe do potencijalnih

Pročitaj još

Kontaktirajte nas

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.