Email marketing strategije

email-marketing-strategije

Do sada smo vas upoznali sa pojmom email marketinga i prednosti koje takav marketing može imati na razvoj posla i pronalaženje novih klijenata. Ako želite da se podsetite kako taj proces izgleda, posetite sledeći link: Email marketing – još jedan način komunikacije sa klijentima. 

U današnjem blogu pišemo o tehnikama koje možete koristiti u email marketingu tako da vam donesu efikasne rezultate. Istovremeno ćemo skrenuti pažnju na tehnike koje su podjednako neefikasne u email strategiji.

Naslov maila

Suština svakog maila je telo maila, njegov sadržaj i naziv maila. Naslov maila treba da bude dovoljno interesantan da bi potencijalni klijent kliknuo na njega. Iako naziv donekle treba da intrigira, nazivi poput ,,Pogledaj šta se desilo“ ili ,,Ovo je poslednja prilika za ovaj mail“ ne donose klikabilnost. Najviše zato što su ljudi već navikli na pompezne naslove koji imaju za cilj brojanje klikova, a ne sadržaj sajta.

Osim toga, iskustvo je pokazalo da takvi naslovi obično nisu u skladu sa sadržajem  pa ova tehnika u samom startu donosi neuspeh. Nadalje, Facebook je u svoj algoritam uveo i element prepoznavanja validnih vesti i tekstova, tako da klikabilni tekstovi nemaju veliki rejting ni na društvenim mrežama. Kada obaveštavate klijente o svojim proizvodima ili aktivnostima, vrlo je bitno da u tome budete iskreni, da naziv maila odgovara onome što se nalazi u samom sadržaju.

Na taj način ostvarujete mnogo ličniju vezu sa klijentom, jer ne samo da prezentujete proizvod ili uslugu, vi pokazujete koliko vam je stalo da rekacije klijenta, što će oni svakako ceniti. U doba automatizacije usluga, gde se klijent posmatra kao broj, pravo je osveženje ako se druga strana ne oseti zapostavljenom od strane kompanije.

Zaključak je da treba uspostaviti što ličniju vezu sa drugom stranom, jer tako ne prodajete samo proizvod već naglašavate i njegovu vrednost. Autentični i iskreni naslovi mailova će pomoći u tome.

Segmentacija poruka

Ekonomičnost i dobra organizacija vremena predstavljaju imperativ današnjice, pa u vezi sa tim najbolji način iskoristivosti vremena je automatizovana poruka ili mail koja se šalje celoj mailing listi. Kada šaljemo informativne poruke u kojima obaveštavamo drugu stranu o nekim promenama u vezi sa načinom poslovanja, u redu je slati istu poruku. Međutim kada je situacija specifična, a sadržaj maila se šalje svima na mailing listi iako se ta informacija ne odnosi na sve ljude, to može biti iritantno.

Ako vaš posao uključuje pružanje usluge različitim starosnim grupama, onda sadržaj maila treba da bude prilagođen grupi ili osobi kojoj se mail šalje. U zavisnosti od načina rada sa osobom ili grupom, nekada i stil pisanja treba da bude prilagođen onome ko čita mail. Možda će na primer rad sa grupom tinejdžera podrazumevati mnogo ličniji i neformalniji pristup, nego slanje maila njihovim roditeljima.

U slanju maila je veoma bitno kako se osoba predstavlja, koji stil pisanja koristi, da li koristi žargon ili ne, a sve to opet treba da je u skladu sa sadržajem poruke koju želimo da prenesemo. Selekcija mailova te njihova prilagođavanje određenoj osobi ili grupi će doneti bolje i efikasnije rezultate.

Previše izbora = nema odluke

Previše izbora nekada može da oteža donošenje odluke, prvenstveno zato što osoba koja čita mail nema previše vremena ni želje da se svakom izboru previše posvećuje. Ovaj fenomen je oktrio psiholog Barry Schwartz, koji je 2004. ukazao da previše izbora nije uvek dobro. Pažnja korisnika je veoma oslabljena, da nije tako, Instagram ne bi bio toliko popularna socijalna mreža. Samim tim što je korisnik otvorio vaš mail pokazao je dobru volju da posveti pažnju proizvodu.

Ipak, on očekuje da će u par sekundi razumeti šta se dešava u tekstu. Ako dobije predugačak mail sa mnogo različitih linkova vrlo verovatno neće dalje čitati. Dakle, mail koji se korisnicima šalje treba da ima najviše par redova teksta, sa jednim, najviše dva linka koji imaju jasne naznake kuda vode i na šta se odnose. Sa druge strane, mailovi sa jednom rečenicom i linkom takođe nisu naročito efikasni, jer niste uspeli da zainteresujete korisnika.

Sadržaj maila mora biti dovoljne dužine da može da zainteresuje potencijalnog klijenta, ostavljajući mu dovoljno prostora da razume i preduzme određenu akciju po tom pitanju. Poželjno je da linkovi ne budu u vidu znakova, slova i simbola, već da linkovi imaju određeni naziv koji će reći korisniku šta da radi. Dakle linkovi sa nazivom poput ,,saznaj više“ ili ,,vidi blog“ mogu da budu korisni za korisnika da preduzme određenu akciju.

Naziv linka

Sledeća tehnika bi se odnosila na naziv linkova. Naziv linkova ne treba da bude imperativan niti da primorava korisnika na određenu akciju, već je potrebno da njegov naziv zainteresuje ili makar motiviše korisnika da klikne na link. Svi nazivi poput ,,saznaj više“, ,,pogledaj blog“, ,,pročitaj više“, dakle nazivi koji upućuju na neku kogntivinu radnju deluju kao najefikasniji nazivi linkova.

Sa druge strane, ako nazivi linkova upućuju na nešto što korisnik treba ili mora, vrlo verovatno neće biti toliko efikasni. Nazivi linkova ,,moraš da vidiš ovo“ ili ,,ne propusti poslednji primerak“ ili ,,ako ovo ne uradiš…“ su nazivi koji će isprovocirati korisnika da ne reaguje. Iako navedeni primeri deluju dramatičnije, suština je da izazivaju suprotan efekat. Verovatno ne bismo imali ovaj slučaj, da nije internet pun tabloida lažnih naslova koji nikuda ne vode i ne prezentuju onaj sadržaj naveden naslovom.

Koriščenje dramatičnih naslova može da umanji posećenost sajtu ili stranici iako je usluga efikasna i kvalitetna. Ovo je dokaz da nije bitan samo proizvod već i njegova prezentacija.

Mail kao slika

Vrlo efikasna strategija se vezuje za vizuelno rešenje sadržaja maila. U prilog tome govori popularnost Instagrama. Slika je možda najbolja prezentacija onoga o čemu pišete. Za sliku je potrebno manje vremena da bi je oko skeniralo, što je korisniku praktično i daje mu tačnu informaciju o tome šta će dobiti. Idealno bi bilo kada bi se svaki mail koji šaljete klijentima sastojao od slikovnih prikaza ili grafikona koji bi na vrlo jednostavan način uz par ključnih reči prikazali o čemu pišete. Korisnik bi onda svojevoljno mogao da izabere da li će hteti da sazna više ili mu je to dovoljno. Na ovaj način korisnika informišete o onome što pišete bez ikakvih dramatičnih i imperativnih zahteva da kliknu na link i nastave sa čitanjem.

Zaključak

Kao što smo videli čak i nešto jednostavnije, poput mail marketinga zahteva određene tehnike i strategije u pristupu korisniku. Nije svaki sadržaj uspešan za posao, a kroz tekst smo imali priliku da vidimo i zašto je to tako. Konačno, prilikom rada sa budućim klijentima uvek treba razmišljati iz njihovog ugla, te im pružiti ono što je najjednostavnije i najpraktičnije za njihovo uloženo vreme.

Podelite ovaj članak

Pročitajte ostale članke

Internet marketing

Google oglašavanje za neupućene

U današnje vreme, kada se sve pretražuje na internetu, oglašavanje postaje sve značajnije. Google oglašavanje je jedan od najefikasnijih načina da se dođe do potencijalnih

Pročitaj još

Kontaktirajte nas

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.