Vrste rezultata u Google pretraživaču / tipovi prikaza rezultata

 • Početna
  /
 • Vrste rezultata u Google pretraživaču / tipovi prikaza rezultata
Vrste rezultata u pretrazivacu

Vrste rezultata u Google pretraživaču čine informacije o web stranicama, slikama i video zapisima u skladu sa određenim upitom. Ove informacije su u većini slučajeva personalizovane i zavise od više faktora.

Faktori koji utiču na personalizaciju pretraživanja su:

 • Prijavljena lokacija;
 • Lokacija IP adrese;
 • GPS lokacija;
 • Istorija pretrage;
 • Društvene mreže;
 • Jezik;
 • Prethodna istraživanja.

Navedeni faktori uključuju detaljne podatke o osobi koja vrši pretragu pa samim tim ovi podaci postaju kriterijum sortiranja prikazanih informacija. Dakle, ukoliko ste ulogovani na vaš Google nalog, rezultati pretrage će Vam biti prilagođeni na osnovu pomenutih kriterijuma.

Pretraživanje interneta na zadati upit (ključnu reč) rezultira određenim brojem informacija, a prikazanim u obliku teksta, slike, video ili audio zapisa.

Vrste rezultata za tražene ključne reči:

 Organski (organic) rezultati

Vrste rezultata stranica koje su rangirane prema relevantnosti (google algoritmu) i posećenosti sadržaja, a ne prema oglašavanju.

Stranice rangirane prema relevantnosti i posecenosti

Slika 1. Organski rezultati

Plaćeni oglasi

Rezultati pretrage koji prikazuju stranicu u vrhu pretraživača. Ovakav vid prikaza rezultata je plaćen i naziva se stručnije pay – per – click (PPC).

Placene stranice vs organske stranice

Slika 2. Plaćene stranice

 

Lokalno pretraživanje

Kako se mobilni telefoni sve više koriste za pretraživanje informacija, kriterijum lokalnog pretraživanja je postao jako bitna komponenta u sortiranju informacija koje će se prikazivati. Kad god Google nema jasan upit lokalnog tipa, koristiće kombinaciju sledećih elemenata: plaćenih stranica, organski najrelevantnijih stranica, stranica koje se bave prodajom određenih predmeta (ako je na primer tražena reč: nameštaj), mapu lokalnog mesta i opšte mape.

Lokalno pretraživanje

Slika 3. Kombinacija elemenata kada ne postoji jasan upit lokalnog tipa

 

U slučaju da je upit lokalnog tipa, onda Google prikazuje rezultate pretrage na lokalnom nivou. Budući da se mi nalazimo u Novom Sadu, tačnije u Petrovaradinu, Google nam je na upit „pizza“ ponudio picerije u Novom Sadu iako nismo uneli „pizza Novi Sad“. Kao što se može videti, prvo organski rezultat je bila facebook stranica picerije upravo iz Petrovaradina.

Rezultati pretrage na lokalnom nivou

Slika 4. Rezultati pretrage na lokalnom nivou

 

Vesti i najnovije informacije

U specifičnim situacijama, za određene upite kao što je na primer rezultat utakmica, Google prepoznaje da li je to upit kome je odmah potreban odgovor ili samo najpopularniji izvor koji govori o tome. Pa tako ako je upit postavljen u periodu kada je vest o utakmici relativno nova, rezultati u pretraživaču će izgledati ovako:

Vesti i najnovije informacije

Slika 5. Instant odgovor u skladu sa traženim upitom

 

Nakon mesec dana, rezultat za ukucanu reč „Superbowl“, nije više instant odgovor (rezultat sa utakmice), već su rezultati organski sadržaji, odnosno najrelevantnije stranice u vezi sa traženim upitom.

Relevantni sadržaji u skladu sa traženim upitom

Slika 6. Relevantni sadržaji u skladu sa traženim upitom

 

Rezultati kupovine

Ako se u Google pretraživaču ukuca naziv i šifra proizvoda, prikazuju se najpre plaćeni oglasi, pa potom organski rezultati za taj proizvod.

Rezultati kupovine

Slika 7. Plaćeni i organski rezultati dobijeni za naziv i šifru ukucanog proizvoda

 

Podaci u pretraživaču koji su dostupni i na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Google plus)

Cilj objedinjavanja ovih informacija je pružanje instant odgovora onome ko postavlja upit tako da nema potrebe da se napušta pretraživač da bi se došlo do željenih informacija.

Tipovi rezultata

Slika 8. Informacije dostupne na društvenim mrežama, Facebook i Twitter za ukucan upit „novak djokovic“

 

Instant odgovor i informativne sekcije

Kada se u pretraživaču postavljaju pitanja, Google će ponuditi dve mogućnosti: instant odgovor i detaljnije objašnjenje u okviru informativne sekcije (sa desne strane prikazanih rezultata).

 

Instant odgovor

Slika 9. Instant odgovor

 

Informativna sekcija

Slika 10. Informativna sekcija

 

Ime brenda u pretraživaču

Kada se ukuca ime brenda u pretraživaču, bez obzira da li je pretraživač Bing, Google ili Yahoo, svi prikazuju rezultate specijalno prilagođene imenu brenda ili njegovom proizvodu. U ovim situacijama, uvek će na vrhu pretraživanja biti firma čiji je to brend, pa onda svi ostali rezultati, bili oni plaćeni ili ne.

Ime brenda u pretraživaču

Slika 11. Ime brenda u pretraživaču

 

Najnovije informacije – vesti

Kada se pretražuje određena tema, dobijeni rezultati odgovaraće najnovijim informacijama u vezi sa temom, na primer vesti.

Slika 12. Najnovije informacije

 

Najnovije informacije u skladu sa individualnom istorijom pretrage

Ako se u pretraživač ukuca ključna reč, koja je za Google suviše opšta, na primer reč ,,dodir“, onda će Google u većoj meri za kriterijum pretrage da koristi individualnu istoriju pretrage i druge personalizovane faktore, kako bi prikazao najrelevantnije informacije za traženu reč.

Najnovije informaciije u skladu sa individualnom istorijom pretrage

Slika 13. Najnovije informaciije u skladu sa individualnom istorijom pretrage

 

 

Kada optimizujete sajt za željene ključne reči, potrebno je da uzmete u obzir sve navedene načine prikaza informacija, jer oni predstavljaju potencijalna mesta prikaza informacija i o Vašem sajtu. Dakle, fokus na pozicioniranje u organskoj pretrazi bi predstavljao samo mali deo optimizacije za prikaz Vašeg sajta na rezultatima Google pretrage.

 

Ukoliko imate pitanja u vezi sa optimizacijom za Google ili su Vam potrebne profesionalne SEO usluge, slobodno nas kontaktirajte kako bismo uradili besplatnu analizu Vašeg sajta i dali Vam predloge za optimizaciju kako biste bili rangirani bolje na Google pretrazi.

Podelite ovaj članak

Pročitajte ostale članke

Kontaktirajte nas

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.