SEO optimizacija u 2019. godini

optimizacija-2019

Približava nam se kraj 2018. godine, tokom koje smo se upoznali sa različitim izmenama kako na društvenim mrežama, tako i u okviru SEO strategija. Da bismo vas pripremili za predstojeću 2019. godinu, odlučili smo da ovaj tekst posvetimo novinama koje će sasvim sigurno uticati na rangiranje vašeg sajta i u 2019. godini. Neke od faktora smo već pominjali, pogotovo kada je reč o procesu optimizacije. Većina ovih faktora će tokom 2019. godine dobiti na značaju, najviše u oblasti mobilnih telefona.

Sajt prilagođen mobilnim telefonima

Ovo nije novina, u našim prvim tekstovima o optimizaciji sajta govorili smo o ovoj opciji kao bitnoj za proces rangiranja. U martu 2018. godine, Google je odlučio da malo zakomplikuje stvar, pa je u proces rangiranja sajtova uveo kriterijum prilagođenosti sajta mobilnim telefonima. Ovim želimo da naglasimo da sajt ne samo da treba da bude optimizovan za desktop i mobilni telefon u 2018. godini, a posebno u 2019. godini mobilna prilagodljivost sajta postaje jedno od najbitnijih pravila optimizacije.

Razlog tome je učestalost korišćenja mobilnih telefona za pretraživanje sadržaja. Google da bi održao svoju reputaciju najboljeg pretraživača želi da omogući kvalitetno iskustvo svojim klijentima (svima nama koji ga koristimo), a ovo pravilo je jedno od njih. Više o ovom pravilu možete pročitati u našem tekstu: SEO optimizacija ili kako ostati zauvek mlad? Takođe, kada je u pitanju prilagođavanje sajta mobilnim telefonima važno nam je kako pretraživači ulaze u sadržaj sajta i kako pristupaju sadržaju na sajtu.

Sajt pod nazivom WebSite Auditor omogućava da imate uvid u to kako Googlovi pauci (crawlers) vide vašu stranicu učitanu na mobilnom telefonu. O Googlovim paucima je bilo reči u okviru XML mape sajta, alata koji omogućava Googlu da se lakše kreće kroz vaš sajt i sadržaje (pogotovo one kojima je potrebno više vremena da bi se indeksirali).

Više o on-site optimizaciji možete pročitati u našem tekstu Interni faktori rangiranja na stranici. U ovom tekstu osim što ćete se upoznati sa osnovnim pravilima optimizacije možete naći mnogo korisnih i praktičnih saveta.

Brzina učitavanja stranice

I ovaj podatak vam je verovatno poznat, budući da smo ga pominjali u prethodnim tekstovima, ono što je novina je da Google polako uvodi brzinu učitavanja stranice na mobilnim uređajima. Ovo pravilo je uvedeno tokom jula 2018. godine i predviđanja SEO analitičara idu u smeru isticanja ovog faktora u prvi plan.

Donekle je i logično da ako Google favorizuje vidljivost sajta za mobilne telefone, da će u jednom trenutku i brzina učitavanja postati bitna. Istorijski gledano analiza sajta je sadržala dve osnovne komponente koje su se posmatrale, a to su optimizacija i brzina učitavanja. Ako želite već sada da proverite ove komponente sajta, to možete uraditi u okviru
PageSpeed Insights stranice. Pomenute komponente takođe će biti faktor kada je u pitanju mobilna optimizacija, ipak najnoviji eksperiment govori u prilog tome da je i dalje dovoljno za dobro rangiranje da sajt bude prilagođen mobilnim telefonima, brzina za sada ostaje u drugom planu.

Kako neki eksperti tvrde brzina učitavanja sajta na mobilnim telefonima ostaje u drugom planu samo zato što Google trenutno izostavlja taj segment u svom algoritmu. Ipak, sve pretpostavke idu u prilog tome da već tokom 2019. godine možemo očekivati i tu promenu. Kako svaka strategija zahteva razrađen akcioni plan, predlažemo vam da u kontekstu podizanja brzine učitavanja sajta razmislite o sledećim faktorima:

 1. Ako imate više od jedne redirekcije za postavljeni URL koji vodi ka landing stranici, PageSpeed Insights će to primetiti. Savet: izbegavati više od jedne redirekcije za postavljeni URL ka landing stranici.
 2. Omogućavanje GZIP kompresije koja serveru daje naredbu o slanju zippovanih fajlova ka browseru. Svi veliki moderni browseri imaju mogućnost da primaju i potom prikazuju arhivirani sadržaj korisniku. Na ovaj način dobijate 80% uštede u snimanju fajlova i kompresiji koje vam server šalje kao i zadovoljne korisnike koji manje čekaju da se stranica učita.
 3. Responsivnost servera ili Server Response Time (SRT) je vreme koje je potrebno browseru da dobije odgovor od servera. Merenje vremena započinje onog trenutka kada klijent putem browsera pristupa sajtu. SRT bi trebalo da bude manji od 200 milisekundi.
 4. Keširanje pretraživača. Učitavanje stranice može biti brže ako ponudite korisnicima da prihvate i memorišu fajlove koji se nalaze na vašem sajtu.
 5. Optimizovanje CSS i Javascript koda. Minifikacija CSS-a i Javascript-a predstavlja brisanje nepotrebnih bitova u kodu, kao što su razmaci, novi redovi i sl. Na ovaj način se smanjuje veličina fajlova, čime se štedi na brzini učitavanja i korišćenja resursa servera. Ipak, obavezno je sačuvati orginalne fajlove zbog kasnijih izmena, ako budu bile potrebne.
 6. Pravilnom optimizacijom i formatiranjem slika za sajt takođe utičemo na brzinu učitavanja stranice.
 7. Optimizacija CSS-a. Postoji tri načina za unos CSS stilova: eksterni način(to je zapravo upisivanje stilova u jedan spoljni fajl sa ekstenzijom .css, i ti stilovi će se odnositi na svaku html/xhtml stranicu koja poziva ovaj .css fajl), interni način (interni način treba koristiti kada neka pojedinačna stranica sajta ima jedinstven stil, razlikuje se od ostalih stranica; interni stil se definiše u head delu unutar style taga) i inline način (treći način za unos css stilova je u liniji ili inline; ovako definisan stil važi samo za jedan tag). Optimizacija CSS-a praktično znači smanjivanje broja spoljnih fajlova sa ekstenzijom .css, jer smanjivanje broja takvih fajlova povećava brzinu učitavanja stranice. CSS Optimization Test je mesto na kome možete proveriti optimizaciju CSS-a.
 8. Above-the-fold sadržaj. Above the fold je termin koji ima veze sa naslovnom stranom časopisa ili novina, tačnije sa onim delom koji je prvi vidljiv kada su novine preklopljene horizontalno. Prevedeno na digitalni jezik ovo je naslov ili sadržaj koji korisnik prvo ugleda kada dođe na vaš sajt. Veoma je bitno (pogotovo za mobilne telefone) stranicu optimizovati tako da većina sadržaja bude vidljiva korisniku bez dodatnog skrolovanja. Ako sadržaj nije optimizovan, korisnik će morati više da pomera stranicu (gore-dole ili još gore, levo-desno), kako bi našao potreban sadržaj, što često rezultira teškim učitavanjem stranice i na kraju, gubitkom motivacije korisnika da ostane na vašem sajtu. Dakle, učitavanje stranice treba da je podešeno tako da se većina sadržaja prikaže korisniku bez dodatnog skrolovanja sadržaja. Ovo je nešto što takođe utiče na brzinu učitavanja stranice i posmatra se kao važan parametar u okviru PageSpeed Insights-a.

Ako želite da saznate više informacija o navedenim faktorima, detalje možete pročitati u tekstu PageSpeed Insights Rules.

Brend kao faktor rangiranja

Ako se ime vašeg brenda pominje na više različitih mesta, bilo kroz linkove ili kroz prirodno pominjanje imena brenda u kontekstu priče kojom se i vi bavite, Google počinje vaš brend da doživljava kao poseban entitet, što utiče i na proces rangiranja u pretraživaču. Kada govorimo o širenju svesti o vašem brendu, neophodno je pomenuti beklinkove, tačnije linkove koji vode sa drugih sajtova ka vašem. Ovo je jedan od načina promocije, ali off-site optimizacije. Više o ovome možete videti u okviru teksta: Eksterni faktori rangiranja (off-site SEO) kao i Gradjenje linkova/anchor tekst.

Iako postoje i jeftiniji načini za građenje beklinkova, pa čak i oni nedozvoljeni i strogo kažnjivi po Googlu, neophodno je da radite na reklami vašeg sajta. Iako su beklinkovi bitna stavka u optimizaciji, Google će prepoznati ime vašeg brenda čak iako nije linkovan. O ovome smo govorili kada smo opisivali marketing na društvenim mrežama, pogotovo onim najuticajnijim, kao što su Facebook i Instagram. Takođe, uticaj influensera je nezaobilazan kada govorimo o širenju svesti o brendu. Međutim, kako doći do njih?

Može se desiti da mnogo ljudi hvali i pominje vaš proizvod ili uslugu, a da nemate predstavu o tome. Propuštanjem ovog dela interneta, ostajemo uskraćeni za bitan alat reklame, a to je živa reč. Ipak, postoji način kako da što efikasnije ispratite komentare na internetu, i to ne samo one pozitivne (iako nam je fokus sada samo na pozitivnim komentarima). Korišćenjem alata pod nazivom Avario možete videti u kom kontekstu je na internetu upotrebljeno ime brenda i to iskoristiti za dalju promociju. Avario uz kreiranje naloga omogućava korišćenje na dve nedelje i to potpuno besplatno.

GDPR – Opšta regulativa o zaštiti podataka

Ova regulativa predstavlja novi pravni okvir koji propisuje način korišćenja podataka o ličnosti građana EU. Regulativa je stupila na snagu 25.05.2018. godine i predstavlja zamenu Direktive o zaštiti podataka iz 1995. godine. Načela ove regulative se odnose na:

 1. Prava građana;
 2. Imenovanje lica nadležnog za zaštitu podataka;
 3. Organizacije nadležne za zaštitu podataka;
 4. Instrumenti i tehnike zaštite podataka;
 5. Obeveštenje o narušenoj bezbednosti;
 6. Rukovođenje i obrada podataka.

Ovo je samo podsetnik o onome što smo već pisali na ovu temu. Ipak, zašto je sada pominjemo? Smatra se da će ovaj kriterijum postati jedan od bitnijih u procesu rangiranja sajtova, budući da se odnosi na zaštitu potrošača, istih onih koji koriste Google kao pretraživač. Možemo zaključiti da je onda i u Googlovom interesu da što pre inkorporira i ovo načelo u svoj novi algoritam. Takođe, Google je uveo neke promene i u svoju analitiku.

Sada svi lični podaci korisnika ističu nakon 26 meseci od trenutka njihovog prikupljanja. Takvi podaci uključuju informacije o demografiji i interesovanjima (informacije koje su se ranije stalno čuvale). Međutim sada svaki vlasnik sajta može promeniti ovaj podrazumevani period prikupljanja podataka. Pored toga, sada je moguće brisati pojedinačne podatke, a na zahtev korisnika.

Amazon kao pretraživač

Amazon sam po sebi nije univerzalan pretraživač kao Google. Ipak, iskustva zadovoljnih korisnika ga stavljaju u sam vrh liste, i kada je u pitanju kvalitet proizvoda i autoritet platforme. Istraživanja pokazuju da 56% potrošača koji žele da kupuju online najpre provere šta je ponuđeno na Amazonu. 51% potrošača ako i želi da kupi konkretan proizvod proverava da li je proizvod dostupan na Amazonu. Dakle, ako govorimo o e-kupovini, Amazon je drugi Google. Ovo dalje znači ako prodajete knjige, muziku, elektroniku, u planiranje SEO strategije potrebno je ubaciti i Amazon.

YouTube kao pretraživač

YouTube je takođe zadobio reputaciju pretraživača, (u okviru pretraživača, čitaj: Google-a), jer se putem ove platforme korisnici brže, lakše i praktičnije informišu o određenim stvarima. Prednost ove platforme je vizuelni deo, tačnije mogućnost pristupa informaciji kroz živu reč, instrukciju i demonstraciju što umanjuje mogućnost greške, pogotovo u čitanju i razumevanju tekstualnog sadržaja. Ako u okviru ove platforme snimate i delite sadržaje, bitno je kako ćete te sadržaje optimizovati kako bi bili prikazani što većoj grupi ljudi.

Ipak, ovde treba da raščlanimo optimizaciju unutar platforme i optimizaciju koja se odnosi na sajt i koja obuhvata sve druge manje optimizacije. Svakako, logičan redosled stvari kod svake platforme je krenuti od istraživanja ključnih reči i prilagođavanja svojih aktivnosti tim rečima i prirodi platforme. U kontekstu optimizacije vašeg sajta i vidljivosti vašeg brenda, YouTube, ali i Facebook, Instagram, Pinterest su samo platforme putem kojih se povezujete sa budućim korisnicima.

Na duže staze treba razmisliti o raspodeli budžeta (ako već planirate da ulažete u posao) na taj način da veći deo ide na one platforme gde je najveća aktivnost ciljne grupe. Ako prodajete zimske gume, pretpostavka je da mali broj ljudi iz Srbije ima profil na Pinterestu i pinovane slike sa zimskim gumama. Isti slučaj ćemo verovatno naći i na Instagramu, što opet nije isto kod Facebooka. Ovakvo racionalno planiranje budžeta ide zajedno sa svesnim planiranjem kampanje, oglašavanjem i mnogim drugim stvarima o kojima smo pisali.

Šta dalje?

U nekoj ne tako dalekoj budućnosti predviđamo da će optimizacija najvećim delom biti fokusirana na telefone, e-commerce platforme (izgrađenog autoriteta) i platforme koje će postati pretraživači u malom. Pored YouTube-a, ozbiljan kandidat postaje i Instagram, jer omogućava korisnicima vizuelni momenat i brzo dolaženje do informacija.

Zainteresovanost za sadržaj se menja iz sekunde u sekund, pa će sva optimizacija ići u pravcu dostupnosti, brzine učitavanja i relevantnosti informacija. Google iako dobar preduzetnik i dalje kao prioritet uzima tačnost informacija. Sa druge strane, ako ste u ulozi nekoga ko želi da razvije svoj posao, savetujemo da pročitate naše prethodne tekstove na temu optimizacije i oglašavanja putem društvenih mreža. Sasvim je sigurno da će se korisnicima pretraga podataka sve više olakšavati, dok se to ne može reći za preduzetnike.

Predviđamo i sve veće učešće influensera i nelinkovane upotrebe imena brenda kao bitnu strategiju optimizacije. Ovo je praktično rečeno živa reč, ali prevedena na digitalni jezik. Veliki brendovi će pretrpeti talas humanizacije, tačnije ukidanje automatizovanih odgovara i stvaranje prisnijih veza sa potrošačem.

Bruce Lipton, biolog, predviđa evoluciju čoveka vraćanjem na, tako reći, ćelijski mehanizam, kroz povezivanje sa okolinom (i putem impulsa velike brzine), što simbolično odgovara internetu i povezanosti na globalnom nivou. Kako ćemo sve to koristiti, nije samo pitanje optimizacije i algoritma, već i etike i vrednosti. Tako internet postaje pokretačka sila koja sve ljude vraća primarnim, iskonskim vrednostima.

Podelite ovaj članak

Pročitajte ostale članke

Internet marketing

Google oglašavanje za neupućene

U današnje vreme, kada se sve pretražuje na internetu, oglašavanje postaje sve značajnije. Google oglašavanje je jedan od najefikasnijih načina da se dođe do potencijalnih

Pročitaj još

Kontaktirajte nas

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.