Kako Facebook odlučuje koji sponzorisani post treba prikazati korisnicima

  • Početna
    /
  • Kako Facebook odlučuje koji sponzorisani post treba prikazati korisnicima
sponzorisani-post

Sponzorisani post je vid Facebook oglašavanja, koji ima za cilj da targetiranu ciljnu grupu pozove na učestvovanje i probudi interesovanje za određenu stranicu. Što je zainteresovanost veća, biće više reakcija u vidu lajkova, komentara ili šerova što same stranice, što postova, čime se pojačava globalni engejdžment ili vezanost korisnika za stranicu. Naravno, ove smernice su poznate gotovo svima, tako da ko god ima privatan posao mora imati makar neko osnovno poznavanje Facebook oglašavanja.

Koraci procene kvaliteta sponzorisanog posta

U tekstu koji se bavi izborom ciljne grupe i istraživanjem njihovih interesovanja, što možete pročitati u našem tekstu: Facebook oglasavanje-targetovanje interesovanja ciljne grupe smo samo dotakli čitavu filozofiju ovog tipa oglašavanja. Facebook je naravno mnogo komplikovaniji i ne gleda samo Vašu ciljnu grupu i njihova interesovanja, već i budžet koji izdvajate za reklamu i mnoge druge faktore. To bi značilo da istraživanje interesovanja Vaše ciljne grupe je samo jedan od koraka na putu oglašavanja.

Drugi koraci se odnose na budžet, tačnije koliko novca ste spremni da uložite u kampanju, ali i na bid, tačnije koliko ste spremni da platite za klik korisnika. Opet, neko bi pomislio da je ovo i jedini bitan faktor u oglašavanju, ali Facebook ne staje ovde, on dalje usložnjava situaciju i posmatra Vašu istoriju oglašavanja, istoriju vezanosti korisnika za postove koje ste spoznorisali, kao i koliko korisnici klikću na Vašu reklamu.

Ako objavljujete dosadne sadržaje, sadržaje koji nisu praktični korisnicima ili nemaju nikakvu, makar emotivnu vrednost za njih, to je snažan pokazatelj i tako reći izgrađen ,,prvi utisak“ o Vašem marketinškom potencijalu, koje iznova i iznova Facebook potvrđuje. Naravno ovo je moguće promeniti kroz zalaganje, učenje i na kraju prihvatanje činjenice da sopstvene potrebe i ono što se isključivo Vama dopada treba ostaviti po strani. Na kraju, osnovno pravilo marketinga i jeste da osluškujete ono što je potrebno drugima koji plaćaju ili troše svoje vreme da bi Vas pratili.

Dakle, ako Facebook iz nekog razloga zaključi da postovi nemaju dobar performans, click trough rate ili klikabilnost Vaših postova biće veoma nizak. Facebook posmatra i vrednost tekstova i reklama za korisnike. Na primer, korisnik može kliknuti na Vaš sadržaj, da bi uvideo da mu ničemu ne služi, tako da možda klikabilnost jeste velika, ali učinak, zadržavanje i uspostavljanje bilo kakve akcije na stranici je mala. Svi ovi kriterijumi su prisutni u okviru takozvane Facebook aukcije, kroz koju prolaze svi sponzorisani postovi.

Sponzorisani post: Formula selekcije

Formula po kojoj se selekcija vrši glasi:

budžet (ili plaćeni klik) * klikabilnost sponzorisanog posta + vrednost koju sadržaj ima za korisnika

Ako je dobijeni broj izuzetno visok, onda će se i reklama prikazivati većoj grupi ljudi. Treba imati u vidu da klikabilnost zavisi od interesovanja korisnika, ne samo od toga da li je sadržaj interesantan ili ne, što opet svedoči o potrebi proučavanja interesovanja Vaše ciljne grupe kojoj je sadržaj upućen. Ovim se još jednom potvrđuje da novac iako bitan u oglašavanju ne znači da će doneti dobre rezultate. Da bi se stekla ikakva praksa u ovoj oblasti, potrebno je vreme i potrebno je analiziranje ne samo Vaše grupe, već i njihovih reakcija na Vaš sadržaj.

Sponzorisani post u Srbiji

Ko god se bavi oglašavanjem u Srbiji bi trebalo da zna da je oglašavanje makar u našoj zemlji i dalje mnogo jeftinije nego u drugim zemljama. Verovatno veliki udeo u tome ima i korišćenje opcija koje Facebook nudi za oglašavanje. Većina manjih privatnih poslova i dalje bojažljivo gleda u ovom smeru, ne trudeći se dovoljno da ispita potrebe svoje grupe. S obzirom na tako mali broj srpskih oglašivača, Facebook donekle i sam smatra da ne treba povećavati budžet oglašavanja, ali ni to neće doveka trajati.

Video trendovi

Ono što će svakako biti trend i u narednim godinama su video oglašavanja, koja će biti više epizodičnog karaktera, u kome će se dosledno i redovno objavljivati sadržaji, ali u video formatu. S obzirom da se sve svodi većinom na sliku, zvuk, animaciju i pokret, novi trendovi će pregazati tekstualnu formu, čineći je zastarelom. No, kako se trendovi iznova menjaju i redefinišu, vrlo je verovatno da će i tekstualna forma dobiti svojih pet minuta, ali u nešto drugačijom obliku.

Pored vodećih platformi, poput Facebook-a, Instagrama i Twitter-a, ostaje nam da što je hrabrije moguće odgovorimo na marketinške izazove ne gubeći iz vida potrebe korisnika i kvalitet onoga što nudimo. A sve to će dodatno nagraditi Facebook, dobrim pozicioniranjem i visokim rangiranjem Vaše stranice.

Iako živimo u virtuelnom vremenu, istinitost sadržaja, kvaliteta i pravih vrednosti i dalje ima visoku cenu, i dalje ne može da se kupi budžetom. Imajmo u vidu da iza uređaja sede, ili stoje pravi ljudi čija je percepcija davno izoštrena za procenu kvaliteta od kvantiteta i da ono čega ima mnogo ili deluje da ima mnogo nikako ne može da zameni ono što vredi i nudi mnogo.

Podelite ovaj članak

Pročitajte ostale članke

Internet marketing

Google oglašavanje za neupućene

U današnje vreme, kada se sve pretražuje na internetu, oglašavanje postaje sve značajnije. Google oglašavanje je jedan od najefikasnijih načina da se dođe do potencijalnih

Pročitaj još

Kontaktirajte nas

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.