Pinterest Marketing

pinterest-marketing

Pinterest je još jedna od platformi preko koje možemo širiti posao i doći do veće grupe ljudi. Pinterest je po posećenosti i značaju treća po redu platforma, i to nakon Facebooka i Instagrama. Nalik je Instagramu, jer se sastoji od slika i video zapisa, ali je logika i funkcionalnost platforme drugačija od Instagrama.

Pinterest Kostur

Naime, Pinterest profili su sastavljeni od takozvane table (board) gde korisnici stavljaju (pinuju) određene sadržaje. Korisničke table sa sadržajima su podeljene prema različitim kategorijama i potkategorijama. Nazivi kategorija mogu biti pod imenom koje korisnik osmisli ili najčešće pretraživane ključne reči. Korisnici se međusobno povezuju, tako što prate (follow-uju) table drugih korisnika, lajkuju fotografije i repinuju ih.

Repinovanje određenih sadržaja po svojoj prirodi je slično šerovanju na Facebook-u. Ako veliki broj korisnika repinuje određeni materijal, veća je verovatnoća da bude viđen i drugim korisnicima. Iako Pinterest nije u rangu sa uticajem jakih društvenih mreža, poput Facebooka i Instagrama, vredan je pomena u kontekstu vidljivosti sadržaja na internetu.

Google voli Pinterest

SEO strategije (kao što smo pominjali u našim prethodnim tekstovima) ne obuhvataju samo copywriting, filozofiju ključnih reči, meta opise i slično, one obuhvataju i društvene mreže. Budući da Google želi da zadrži mesto najboljeg pretraživača, u interesu mu je da korisnicima prikazuje relevantne rezultate spram pretraživanih ključnih reči. S tim u vezi, jedan od rezultata koji se mogu videti u Google pretrazi su informacije koje se nalaze na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, LinkedIn i sl). Ako imamo u vidu ovu informaciju, trebalo bi ozbiljnije razmisliti i o Pinterest marketingu, jer smo tako korak bliže boljem pozicioniranju u pretraživaču.

Privatni i biznis profili

Pinterest kao platforma ima mogućnost otvaranja biznis profila i privatnih profila. Logično, ako želite da promovišete sopstveni posao potreban vam je biznis nalog. Putem njega ste u mogućnosti da vršite oglašavanje i pratite statistiku pa s tim u vezi prilagođavate sadržaje koje ćete postavljati. Najpre je potrebno da odete na link za kreiranje biznis profila, a zatim odaberete opciju koja se odnosi na kreiranje biznis naloga (uokvireno žutom bojom), a nakon toga možete izabrati opciju u okviru koje želite da promovišete svoj posao.

 

kreiranje-biznis-naloga
                                                      Slika 1. Kreiranje biznis naloga
izbor-kategorije-u-okviru-biznis-naloga
                                            Slika 2. Izbor kategorije u okviru biznis naloga

 Ostala podešavanja

Nakon inicijalnog kreiranja profila, potrebno je osmisliti ime pod kojim će se profil prikazivati korisnicima. Najbolje je izabrati isto ime koje već imate na Facebooku i Instagramu. Dalje,  potrebno je ostaviti link ka sajtu kako bi korisnici koji vide sadržaj na Pinterestu posetili i sajt. Ovo je posebno bitno ako prodajete nešto od garderobe, na primer odeću ili obuću.

Nakon postavljanja profila i ključnih informacija o njemu, potrebno je formirati najmanje pet različitih boardova u okviru kojih ćete imati različite pinove (slike ili video zapise, a na temu onoga što radite). Ne bi valjalo da table budu nepopunjene, jer to stvara utisak neprofesionalnosti. Takođe, ako prodajete garderobu na primer, valjalo bi ostaviti i cenu ili u opisu slike link koji će voditi ka vašem sajtu ili nekoj drugoj društvenoj mreži.

Treba uvek imati u vidu da korisnik želi odmah da dobije sve informacije koje traži, što se manje muči oko traženja proizvoda ili usluge, to je veća verovatnoća da će odmah izabrati vaš posao.

WordPress i Pinterest

Slike ili video zapise možemo postavljati direktno sa Pinterest profila, a moguće je postavljati i putem sajta. U okviru WordPress platforme imate mogućnost dodavanja posebnih opcija za deljenje sadržaja na društvenim mrežama. Jedna od ponuđenih opcija jeste i Pinterest i to omogućava da sadržaj sa sajta podelite na svom Pinterest profilu tako što ćete pinovati određenu sliku sa sajta. Ta slika će automatski biti vidljiva na Pinterest profilu.

Korisnicima Pinteresta se može dopasti slika koju ste podelili, a prilikom posete profilu, oni mogu dalje posetiti sajt i druge društvene profile, što u startu olakšava proces oglašavanja. Dakle, najbitnija, najjednostavnija i nejjeftinija strategija je da budete na svim platformama i da jedan sadržaj delite na 3 ili 4 jake društvene mreže. Što je veća vidljivost, veća je verovatnoća da od profila koji dele sličan sadržaj, vi budete na vrhu liste. Ovakav način poslovanja će neminovno povećati posećenost sajtu, kupovinu ili naručivanje usluge i brže povezivanje sa brendom posla.

Pinterest statistika

Jedan od razloga zašto danas pišemo o Pinterestu je i statistika koja govori o tome da je sve veći broj korisnika ove mreže. Interesantno je da Pinterest korisnik prosečno provede oko sat vremena na mreži tražeći sadržaje, što je više nego dovoljan pokazatelj popularnosti mreže. Pinterest za sada ima oko deset miliona korisnika, a 2011. godine je proglašen najboljim start-upom, jer je samo dve godine nakon pokretanja bio po posećenosti odmah iza Facebooka i Instagrama. Od kategorija koje su najpopularnije, izdvaja se: moda, lifestyle, umetnost, zatim hrana i piće, tehnologija i fotografija.

Šta je najbitnije?

Dosadašnje strategije o kojima smo pisali kada smo obrađivali Facebook i Instagram možemo primeniti i na Pinterest. Potrebno je uvek uzeti u obzir kome se obraćamo, kakvu poruku želimo da prenesemo i naravno, bitan je i oblik ili forma prenošenja. U kontekstu Pinteresta bitno je da slike koje delimo sa ostalim korisnicima budu visokog kvaliteta, upadljivih boja sa akcentom prezentovanja naših aktivnosti.

Bitno je takođe KADA objavljujemo sadržaj, jer se aktivnost korisnika može posmatrati na nivou dana i doba godine. Ovi faktori takođe utiču na vidljivost sadržaja, ali na prvom mestu potrebno je da slika bude upečatljiva da bi bila izdvojena u moru svih ostalih slika.

Pinterest kao inspiracija

Pinterest takođe može da posluži i kao mesto za nalaženje inspiracije i ideja kako najbolje prezentovati sopstveni proizvod. Ugledajući se na stil komunikacije i kreiranja sadržaja onih profila i kompanija koje su razvile brend, možemo mnogo toga da iskoristimo i u svom poslu. Takođe, bitno je da profil bude organizovan po kategorijama i pregledan, jer korisnicima Pinteresta olakšavate pretragu proizvoda. Dodatne poene ćete dobiti ako organizujete boardove prema određenoj boji, sezoni ili nekom drugom detalju, pogotovo ako se bavite prodajom garderobe, nakita i slično.

Gde je Pinterest, tu je i infografik, tačnije kratki slikovni prikazi određenih informacija, laki za upotrebu i pamćenje. Infografik možete koristiti na različite načine. Infografikom možete prikazati neke korisne savete, zanimljivu teoriju ili prikazati istoriju razvoja svog posla.

Za kraj…

Bitno je da Pinterest profil bude jednostavan, pregledan, lak za pretragu i linkovan ka sajtu ili drugim društvenim mrežama, jer iskustvo korisnika sa vašim Pinterest nalogom direktno šalje informaciju Googlu, što vas automatski pozicionira i u pretraživaču.

Podelite ovaj članak

Pročitajte ostale članke

Internet marketing

Google oglašavanje za neupućene

U današnje vreme, kada se sve pretražuje na internetu, oglašavanje postaje sve značajnije. Google oglašavanje je jedan od najefikasnijih načina da se dođe do potencijalnih

Pročitaj još

Kontaktirajte nas

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.